Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Tarina taustalla

Vuonna 2011 olin toisen yrityksen palveluksessa esimiestehtävissä. Työtehtäviini kuului mm. kolmen tehtaan tuotannonohjaus. Pidin työympäristöstäni, ja työtehtäväni olivat mielenkiintoisia. Yhtäkkiä, yhtenä kiireisimpänä ajankohtana, tuottavuuteni ja työtehoni alkoivat heiketä. Se näkyi siten, että työhön käyttämäni aika alkoi lisääntyä – en pystynyt suoriutumaan esimies- ja muista tehtävistäni työajan puitteissa. Kolmessa kuukaudessa minulle kertyi noin 100 tuntia ylitöitä. Työyhteisö reagoi ihastelemalla, kuinka ahkera ja omistautunut olin yritykselle, kun tein pitkää päivää. Ylipitkät työpäivät olivat kuitenkin ensimmäinen oire siitä, ettei kaikki ollut kunnossa.

 

Fyysiset oireet

Noin kolmen kuukauden kuluttua alkoivat fyysiset oireet. Minulle tuli silmien lihasten toimintahäiriö ja silmäni painuivat kiinni. Oireet pahenivat pikkuhiljaa, ja minun oli pakko jäädä pois töistä. Siitä hetkestä alkoi viiden kuukauden sairauslomakierre. Tuohon viiden kuukauden ajanjaksoon sisältyi 22 lääkärikäyntiä, tutkimuksia sekä kovaa lääkitystä, mutta mistään ei ollut apua.

Loppuvuodesta 2011 minulle alettiin puhua todennäköisimmästä vaihtoehdosta: työkyvyttömyyseläkkeestä. 31-vuotiaana.

En hyväksynyt ”vääjäämätöntä” kohtaloani, vaan lähdin selvittämään oireideni juurisyytä omatoimisesti. Hyödynsin 5 times why-menetelmää, joka on perinteinen Lean-työkalu.

  • Ensimmäinen kysymys oli: miksi eläköityminen? Vastaus: oiretta ei saatu poistettua.
  • Toinen kysymys oli: miksi oiretta ei saatu poistettua. Vastaus: oireen aiheuttaja oli tuntematon.

Oireen aiheuttaja

Virhe, joka minun tapauksessani tehtiin, oli se, ettei ensimmäistä oiretta tunnistettu. Tehokkuuden lasku oli oire. Myös oireiden ilmaantumisen ajankohtaan täytyi paneutua tarkemmin. Tammikuussa 2011 uutisoitiin voimakkaasti urheilijoita kaatavasta mykoplasmabakteerista. Kun lukematon määrä eri testejä oli jo tehty, pyysin mykoplasman vasta-ainetestiä. Ensimmäinen lääkäri ei sitä antanut, mutta toinen lääkäri suostui. Testi oli positiivinen ja sain 13.50 € maksavan lääkekuurin, jonka seurauksena silmäoireet hävisivät viikossa ja pääsin takaisin töihin.

Olisi ollut helppoa jättää juurisyyn selvittäminen tähän, mutta prosessikehittäjän näkökulmasta työ oli vielä kesken.

  • Kolmas kysymys olikin: miksi bakteeri pääsi kehooni? Vastaus: immuunipuolustuksen heikentyminen.
  • Neljäs kysymys oli: miksi immuunipuolustus oli heikentynyt? Vastaus: jatkuva väsymystila päällä.
  • Viides ja ratkaiseva kysymys oli: miksi minulla oli jatkuva väsymystila päällä? Vastaus: liian suuri kuormitus, joka tuli sekä työn- että vapaa-ajan yhdistelmästä.

Juurisyyn löytäminen

Työ ei ollutkaan juurisyy, oireiden aiheuttaja, vaikka työuupumusdiagnoosiakin minulle tarjottiin. Päinvastoin – mitä tapahtui työajan jälkeen – sillä oli suurempi vaikutus uupumiseeni.

Juurisyyn oivaltaminen on ollut Palaudutehokkaasti.fi:n perustamisen taustalla. Tavoitteemme on ollut luoda palvelu, jolla tunnistetaan uupumisen oireet jo ennen kuin fyysisiä oireita ehtii muodostua ja tarvittaessa autetaan purkamaan jo oireileva ylikuormitustila. Ei pelkkää mittausta eikä sairaanhoitoa, vaan mittaustietoon pohjautuvaa valmennusta, jolla turvataan ihmisen suorituskyky ja terveys kuormittavissakin elämänvaiheissa– ennaltaehkäisyä parhaimmillaan.

Tämän kaiken olemme onnistuneet tekemään. Työterveyshuollon ja sairaanhoidon rinnalle on kehitetty palvelu, joka tehostaa ennaltaehkäisyä ja vähentää sairaanhoidon tarvetta. Kenenkään toisen ei tarvitse kokea samaa, minkä minä olen käynyt läpi.

 

Arto Ylitapio

Palaudutehokkaasti.fi perustaja

Evästekäytäntö

Tämä sivusto käyttää evästeitä tallentaakseen tietoja tietokoneellesi.

Hyväksytkö?